23. Avgust 2020 —

Ženskam nudimo celostno obravnavo skozi vsa življenjska obdobja, saj je vsako obdobje edinstveno in specifično. Pomen preventivnega in pravočasnega odkrivanja bolezenskih znakov postavljamo na prvo mesto.

V Sloveniji se vsako leto postavi diagnoza enega izmed ginekoloških rakov pri skoraj 700 bolnicah.

Rak jajčnika je bolezen, kjer so prvi znaki bolezni neznačilni in jo prav zato velikokrat odkrijemo šele v napredovalem stadiju. Približno tri četrtine bolnic ima bolezen odkrito v razsejanem stadiju. V Sloveniji zboli za rakom jajčnika približno 160 bolnic letno. Zbolijo lahko ženske v vseh starostnih obdobjih, je pa bolezen pogostejša po 50. letu starosti.
Presejalnih programov za odkrivanje bolezni, ko ta še ne povzroča težav, ne priporočajo. Seveda pa mora vsaka ženska, ki ima težave, čim prej na ginekološki pregled.
Spremembe na jajčnikih so običajno naključno odkrite s transvaginalno  ultrazvočno preiskavo.
Ultrazvočna preiskava je pomembna metoda pri odkrivanju in ocenjevanju mas v predelu jajčnikov.
Nudi možnost pravočasne prepoznave rakastih sprememb in ustreznega kirurškega ukrepanja.
V javnem zdravstvenem sistemu namreč ženskam pripada ginekološki pregled z odvzemom brisa in brez ultrazvočne preiskave na tri leta. Ko se že pojavijo bolezenski znaki, je lahko že prepozno.

Rak dojke je drugi najpogostejši rak in vodilni vzrok smrti žensk zaradi raka med 40. in 49. letom starosti.  Letno v Sloveniji zboli okoli 1300 žensk, večina  po 50. letu starosti.
Presejalni program DORA vključuje ženske med 50. in 69. letom, ki jih na dve leti vabi na presejalno mamografijo.
S preventivnimi pregledi ugotavljamo majhne rake, ko bolezen še ni napredovala in je zdravljenje pogosto manj obsežno. Zato pomeni hitrejše okrevanje in hitrejšo vrnitev v normalno življenje. Prej ko bolezen odkrijemo, višja je možnost preživetja.
Za rakom dojke lahko zbolimo že pred 50. letom starosti, prav tako pa tudi v manj kot dveh letih po zadnji mamografiji z normalnim izvidom. Zato je pomembno redno mesečno samopregledovanje dojk in tudi preventivni  ultrazvočni pregledi dojk.

Pogosta težava pri ženskah je nehoteno uhajanje urina – urinska inkontinenca. Ocenjujejo, da ima nekje 50%  žensk v odrasli dobi težave z zadrževanjem urina, vendar le 25% do 60% žensk poišče pomoč. Inkontinenca je težava, ki zelo negativno vpliva na kakovost življenja. Pomembno je, da ženske o teh težavah spregovorijo in poiščejo pomoč, saj lahko težave velikokrat omilimo ali celo odpravimo.

V Termah Dobrna se s tovrstnimi težavami ukvarja strokovna interdisciplinarna ekipa, specialistka ginekologije in posebej za te težave usposobljeni fizioterapevti.
Po pogovoru in pregledu pri zdravniku se določi vrsta urinske inkontinence in temu ustrezen pristop zdravljenja. Poznamo več vrst inkontinenc:
• Stresna urinska inkontinenca je najpogostejša oblika inkontinence pri ženskah. Pomeni uhajanje urina ob povečanem tlaku v trebušni votlini (kašljanje, kihanje, poskoki ...). Nastane zaradi popuščanja struktur medeničnega dna. 
• Urgentno urinsko inkontinenco zaznamuje nenadno nehoteno uhajanje urina po predhodni hudi potrebi po uriniranju, pogosto uriniranje ter pogosto uriniranje ponoči.
• O mešani urinski inkontinenci govorimo, ko so prisotni znaki stresne in urgentne inkontinence hkrati.
Za zdravljenje in tudi preprečevanje nastanka inkontinence se kot prva izbira priporočajo fizioterapevtske metode.

Petra Šket
dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Preverite termine ambulant na spletni strani: VEČ
Potrebna je predhodna rezervacija termina na telefonski številki: 03 78 08 144 ali e-naslovu: ginekologija@terme-dobrna.si