Izleti z električnimi vozili

Zabavno in okolju prijazno

Novost in prava atrakcija je zagotovo vožnja z ekološko varčnimi električnimi vozili. Z njimi se lahko podate do zgodovinskih znamenitosti in turističnih ponudnikov v okolici ter obenem opazujete krasno naravo.

IZLETNIŠKA KMETIJA: DOMAČIJA LAMPERČEK

4,5 km

Prihod na DOMAČIJO LAMPERČEK zaznamujeta mogočna stara lipa in kovana vrata z lovskimi motivi, kjer je vhod na kmetijo. Za obiskovalce je urejeno tudi veliko parkirišče ob glavni cesti. Ob prihodu skozi vhodna vrata se vam pogled odpre na neokrnjeno naravo, ki jo s svojo prisotnostjo popestrijo živali, ki se prosto sprehajajo po ograjeni kmetiji. Na približno 13 ha ograjeni površini lahko občudujete navadne jelene damjake in muflone. 

Največja posebnost izletniške kmetije je domačnost in neposreden stik obiskovalca z naravo in živalmi, ki jih je možno hraniti in mirno opazovati med pogovorom, klepetom ali malico. Vsebinsko vsebuje kmetija etnološki muzej, lovski muzej, večji pokriti družabni  prostor z zunanjim otoškim igriščem in  zunanjim igriščem namenjeno različnim športnim aktivnostim.

Opis poti    

Iz pred hotela Vita zavijete levo do centra Dobrne, kjer v krožnem križišču zavijete desno in pot nadaljujete mimo gostišča 3glav, avtobusne postaje vse do Zavoda za usposabljanje, kjer vas table usmerijo v Lokovino. Cesta se prične počasi vzpenjati. Na drugem križišču zavijete levo. Po približno 300 metrih lahko na griču na desni strani vidite razvaline Kačjega gradu. Pot nadaljujete po asfaltirani cesti do naslednjega križišča, kjer zavijete desno in se pot prične počasi spuščati v dolino, kjer je meja občin Dobrna in Velenje. Naprej po cesti, čez mostiček in navkreber kjer boste na desni strani že videli ogrado jelenov. Na vrhu vas pričakuje stara domačija Lamperček, kjer vhod krasijo velika kovinska vrata z motivom jelenov in divjih petelinov.

Kontakt    

Domačija je v letnem času odprta vsak petek od 15 ure in v soboto in nedeljo od 10-20 uri. Po predhodni najavi pa katerikoli dan v tednu.

Izletniška kmetija, Domačija Lamperček, Črnova 1, 3320 Velenje
Kontakt: Tomaž Drev Tel: 03-589 01 04 Info GSM: 031 318 101 e-mail: tomaz.drev@siol.net

www.domacija.lampercek.com

KAČJI GRAD

3 km

 

Samo bogata domišljija nam lahko iz ostankov ruševin pričara življenje na gradu, ki je bil dolga stoletja sedež dobrnske gospoščine. Zgrajen je bil pred letom 1257, na griču nad naseljem Lokovina. Grajska gospoda se je v gradu izmenjavala vse do leta 1772, ko je grad močno poškodoval potres in ni bil več varen za bivanje. Po domače ga imenujejo Kačji grad, po nekdanjem lastniku Matiju pl. Gačniku, ki je tam prebival v 17. stoletju.

 

Opis poti    

Izpred hotela Vita se odpravite proti centru Dobrne, kjer v krožnem križišču zavijete desno in pot nadaljujete mimo gostišča 3glav, avtobusne postaje, do križišča, kjer zavijete desno v smer Lokovina. Pot nadaljujete po rahlo vzpenjajoči se asfaltni cesti in na tretjem križišču zavijete levo. Pred vami se že odpira pogled na bližnji grič, kjer so ruševine nekdaj mogočnega Kačjega gradu. Vse do vznožja hriba vas vodi asfaltirana cesta. Naprej sledite oznakam.

NOVI GRAD

1 km

Dvorec – graščina Novi grad, nekdaj Neuhaus, ima bogato preteklost. Lastnik Franc Ksaver Dienersberg si je v ravnini pod Kačjekom zgradil Novi grad. Dvorec, ki nima posebnega sloga, je obdan z lepim parkom, je pa objekt vreden ogleda. Pred njim stoji antični lev, pripeljan z gradu Ranšperg. V 2. polovici 19. stoletja so dvorcu prizidali stolpiča in dodali leseno okrasje. Po vojni je bila stavba namenjena vojnim sirotam, danes pa je v njej Zavod za usposabljanje in varstvo Dobrna.

Opis poti    

Izpred hotela Vita se odpravite proti centru Dobrne, kjer v krožnem križišču zavijete desno in pot nadaljujete mimo gostišča 3glav, avtobusne postaje do križišča. Pred vami se že bohoti lep park in poslopje Novega gradu. V bližini gradu so se ohranila še nekatera stara gosodarska poslopja.

GRAŠČINA DOBRNICA – GUTENEK

2,3 km

Graščino Dobrnica, ki se je nekdaj imenovala Gutenek, so pozidali verjetno v 17. stoletju. Imela je značaj dvorca, ki mu je pripadala tudi manjša posest. Njen prvi znani lastnik je bil leta 1650 Ehrenreich pl. Hohenwart. Sledili so mu Leopold Raumschü s Šeneka in drugi. Leta 1822 jo je kupil tedanji lastnik dobrnske gospoščine in toplic, Kajetan baron pl. Dienersberg. Leta 1851 jo je prevzel Franc Anton grof pl. Kolovrat - Liebsteinsky in jo preuredil v pivovarno, eno najstarejših v Sloveniji. Pozneje so se v Dobrnici še večkrat menjali gospodarji, med obema vojnama pa je bilo tu zdravilišče. Zanimiva je njena fasada z dekorativnimi blendami v ometu, ki oblikovno izvirajo iz arhitekturnega snovanja zgodnjega baroka. V obnovljeni dvonadstropni stavbi so zdaj stanovanja, ob njej pa ostanki nekdanjega parka.

Opis poti    

Izpred hotela Vita se odpravite proti centru Dobrne, kjer v krožnem križišču zavijete levo ter pot nadaljujete ob glavni cesti proti Hudičevemu grabnu. Na razcepu ceste za Klanc in Zavrh stoji graščina Dobrnica.

JAMA LEDENICA

2,8 km

Nedaleč stran od graščine Gutenek (dvorec Dobrnica) proti Hudičevem grabnu se nahaja jama Ledenica – v preteklosti imenovana Bierkeller. Ob cesti je lepo označeno, kako priti do nje. V kamniti strmini so v daljni preteklosti naravno jamo apnenčastega izvora razširili in spremenili v skladišče ledu za hlajenje piva iz pivovarne v graščini Dobrnica. Kasneje je služila za skladišče in hladilnico pijač. V zimskih mesecih so vanjo spravljali led, ki so ga dobivali v bližnjih ribnikih; ta se je obdržal vse tja do konca poletja.

Opis poti    

Izpred hotela Vita se odpravite proti centru Dobrne, kjer v krožnem križišču zavijete levo ter pot nadaljujete ob glavni cesti proti Hudičevemu grabnu. Na razcepu ceste za Klanc in Zavrh, boste šli naravnost mimo graščine Dobrnica. Nadaljujte pot do smerokaza za jamo Ledenico. Od smerokaza do jame boste morali peš.

IZLETNIŠKA KMETIJA PRI MINKI

1 km

Pri Minki vam postrežejo s pestro izbiro domačih aperitivov (npr. borovničevec, orehovec, slivovka itn.), zeliščnih čajev, sokov, turško kavo in belim ali rdečim vinom. Če si ob tem zaželite še kaj za pod zob, vam z veseljem pripravijo narezek iz domačih suhomesnatih izdelkov. Te je poleg ocvirkov, paštet in različnih namazov mogoče kupiti tudi v njihovi trgovini. Poleg tega vas oskrbijo še z ozimnico (npr. čemaž v bučnem ali olivnem olju, vložene kumarice, mešana solata, slivova marmelada itn.), v poletnih mesecih pa vam je na voljo še sezonska zelenjava z domačega vrta. Trgovina obratuje vsak četrtek med 15.00 in 19.00 in petek med 10.00 in 14.00 uro.

Minko, po kateri je izletniška kmetija dobila svoje ime, gostje od blizu in daleč najbolj poznajo po izjemno pestri ponudbi različnih slaščic. Ob predhodnem naročilu vam pripravi vse, od jabolčnega ali skutnega zavitka, gibanice, sladkih skutnih štrukljev, do medenjakov, mešanega čajnega peciva, potice in še marsikaj. Ob sobotah dopoldne se lahko z Minkinimi dobrotami okrepčate na tržnici poleg občinske stavbe v središču Dobrne, kjer vam občasno ponudijo še kakšno novost, pripravljeno po trenutnem navdihu.

Opis poti    

Izpred Hotela Vita vas kilometer dolga v smeri Paškega Kozjaka najprej vodi mimo Vile Higiea in Hotela Park ter stavbe nekdanjega Kina. Po približno petsto metrih prispete do razkrižja treh cest, kjer izberete srednjo in po nekaj metrih navkreber na desni strani zagledate prepoznavni znak kmetije, in sicer smejoči se keks.

Kontakt    

Klanc 29, 3204 Dobrna
T: 03 577 83 33
M: +386 31 78 36 29
E: pri.minki@yahoo.com
Facebook in Twitter: @PriMinki‎

HIŠA KULTURNE DEDIŠČINE POLENEK

800 m

V nekdanjem gospodarskem poslopju Term Dobrna – topliškem kozolcu – je urejena pestra zbirko predmetov, ob katerih se nam pred očmi odvijejo prizori iz življenja in dela naših prednikov. Razstavljena so orodja domačih obrti, kot so čevljarstvo, krojaštvo, mlinarstvo, krovstvo, žganjekuha, kovaštvo, čebelarstvo in drugo. Za nekaj trenutkov pa se lahko preselimo v meščansko kuhinjo, črno kuhinjo, kmečko “hišo” z nabožnimi slikami, domačo kmečko izbo ali “štiblc”. Z zbirateljstvom se Jože Polenek, po domače Kotnikov Joža, ukvarja že več kot 10 let in je v tem času zbral lepo število predmetov, resnično vrednih ogleda.

Opis poti    

Izpred Hotela Vita vas pot vodi naprej mimo Vile Higiea in Hotela Park. Nato nadaljujete pot nad peščenim parkiriščem Hotela Park, ki vodi v hrib. Po približno 400 metrih zavijete desno da pridete do cilja.

Kontakt    

Hiša kulturne dediščine Polenek
Delovni čas: po dogovoru
M: +386 41 844 261 (Jože Polenek)
E: polenek.joze@gmail.com