Rehabilitacija po možganski kapi

RecoveriX

NOVO

Rehabilitacija po možganski kapi se začne v možganih. Terapije recoveriX ponujajo novo priložnost za izboljšanje motoričnih okvar zgornjih in spodnjih okončin.

Kako do svojega termina

INFORMACIJE IN REZERVACIJE

T: 070 446 699 (podjetje Dedisol)
Več informacij na spletni strani www.recoverix.si

Inovativna terapija recoveriX akutnim, subakutnim in kroničnim bolnikom omogoča novo možnost rehabilitacije, ki na poseben način trenira bolnikove možgane. To lahko privede do znatnega izboljšanja grobe in fine motorike,  gibanje rok, dlani, nog ter zmanjšanja spastičnosti, tremorja in bolečine.

Za koga so primerne terapije recoveriX?

RecoveriX je rehabilitacijski sistem, posebej razvit za bolnike z nevrološkimi okvarami. Terapijo lahko izvajajo bolniki, ki so utrpeli možgansko kap, travmatsko poškodbo možganov ali drugo poškodbo možganov.

S terapijami se izboljša stanje tudi bolnikom:

 • z motoričnimi okvarami zaradi možganske kapi,
 • s kraniocerebralno travmo,
 • z multiplo sklerozo,
 • s poškodbami možganov zaradi drugih nevroloških boleznih,
 • s hemiplegijo,
 • z omejitvami gibanja,
 • z bolečino,
 • s tremorjem in
 • spastičnostjo.

Kdaj je najučinkovitejši čas za izvajanje terapije recoveriX?

Kot so pokazali različni primeri bolnikov, se lahko recoveriX uporablja za rehabilitacijo po možganski kapi v akutni, subakutni in kronični fazi. Naša znanstvena študija je pokazala, da je terapija recoveriX učinkovita tudi 10, 20, 30, … let po možganski kapi ali nevrološki motnji.

Ali je mogoče recoveriX kombinirati s tradicionalno fizioterapijo ali delovno terapijo?

Da. RecoveriX združuje 3 standardne terapije v eno samo:

 • Motorično predstavo
 • Terapijo zrcalnih nevronov
 • Funkcionalno električno stimulacijo

Dodatna fizikalna terapija je lahko za bolnika koristna.

Ali je koristno izvesti drugi blok zdravljenja recoveriX (25 terapij) po končanem prvem bloku zdravljenja recoveriX?

Kratek odgovor je da, ker so nadaljnje izboljšave motoričnih funkcij še vedno možne, zlasti če ste se dobro odzvali na prvi blok zdravljenja recoveriX. Kot vedno imamo podatke, ki podpirajo ta sklep, zato si jih poglejmo.

Osemnajst bolnikov z možgansko kapjo je sodelovalo v vsaj enem bloku zdravljenja recoveriX, preden so začeli blok zdravljenja spodnjih okončin z recoveriX (tj. terapija stopal). V prejšnjem bloku zdravljenja so v povprečju znatno izboljšali motorično funkcijo zgornjih okončin za 4,8 točke. Nato je teh 18 bolnikov z možgansko kapjo sodelovalo v bloku zdravljenja spodnjih okončin recoveriX in opazili smo pomembne izboljšave na naslednjih kliničnih lestvicah:

 • Barthelov indeks
 • Zgornja in spodnja Fugl-Meyerjeva ocena
 • Modificirana Ashworthova lestvica skočnega sklepa
 • Obseg gibljivosti gležnja in kolenskega sklepa
 • Ročni test mišic kolena in gležnja
 • Preizkus s časovno razporeditvijo
 • Test hoje na 10 metrov

Če podrobneje pogledamo hitrost hoje, ki je ocenjena s testom hoje na 10 metrov, lahko opazimo izboljšanje v povprečju za 0,14 m/s. Z drugimi besedami, bolniki so lahko hodili 0,5 km/h hitreje po bloku zdravljenja spodnjih okončin.

Kako dolgo traja terapija recoveriX?

Terapija po možganski kapi recoveriX vključuje 25 terapevtskih obravnav po 50 minut. Priporočamo 3 terapije na teden. Bolniki lahko opravijo do 2 terapiji na dan z vmesnim odmorom. To je še posebej koristno za skrajšanje izčrpavajočega časa potovanja.niki so lahko hodili 0,5 km/h hitreje po bloku zdravljenja spodnjih okončin.

Kaj lahko naredim doma sam po končani terapiji recoveriX?

Bolniki si lahko predstavljajo gib roke ali noge, da aktivirajo senzomotorično skorjo. Pomembno je, da ostajajo bolnikovi možgani zaposleni. Če bolniki razmišljajo vedno o istem gibu, je učinek urjenja možganov manjši. Priporočamo, da si gibe predstavljajo izmenično, na primer gibanje leve roke, nato gibanje desne roke in nato gibanje stopala.

Ključ do uspeha terapij recoveriX je v urjenju možganov. Pomembno pa je tudi, da bolniki doma naredijo nekaj fizičnih vaj za utrjevanje mišic, zlasti prizadetih okončin. Terapija recoveriX lahko močno zmanjša spastičnost nog, s čimer se pridobi tudi večja mišična moč za hojo.

Običajno bolniki po prvih nekaj terapijah recoveriX hodijo nekoliko počasneje, ker se spastičnost zmanjša in se toga noga bolje upogne. S telesno vadbo in terapijami recoveriX se izboljšata mišična moč in mišični nadzor. Po 25. terapiji lahko bolniki vstanejo in hodijo veliko hitreje kot prej.

Kako pogosto je treba izvajati  terapijo recoveriX?

Priporočljivo je, da se terapija recoveriX izvaja v celotnem trajanju 25 terapij, in sicer 3 terapije na teden, od katerih vsaka traja približno 1 uro. Seveda se je mogoče udeležiti tudi drugih terapij ali rehabilitacijskih programov. Vemo, da se bo stanje bolnika verjetno izboljšalo toliko bolj, kolikor več terapij bo opravil.

Ali električna mišična stimulacija boli?

Električna stimulacija mišic ne boli in je popolnoma varna. Edina stvar, o kateri bolniki poročajo, je rahlo ščemenje v mišicah.e. S telesno vadbo in terapijami recoveriX se izboljšata mišična moč in mišični nadzor. Po 25. terapiji lahko bolniki vstanejo in hodijo veliko hitreje kot prej.

Koliko navodil potrebuje pacient za uspešno izvajanje terapije recoveriX?

Pacienti za navodila ne potrebujejo ločene terapevtske obravnave – s terapijo lahko začnejo takoj. Pacienti se morajo pred prvo terapijo naučiti le splošnega postopka in preprostih navodil za izvajanje terapije.

Terapije recoveriX se lahko izvajajo tudi pri bolnikih z epilepsijo, vendar končno odločitev sprejme vaš družinski zdravnik.

Ali je motnja pozornosti izključitveno merilo?

Motnje v govoru, kogniciji in/ali pozornosti (na primer Wernickejeva afazija ali demenca), ki bolniku preprečuje razumevanje nalog in/ali izvajanje teh nalog oziroma terapije, je izključitveno merilo.

 Ali so izboljšave dolgotrajne?

Da, izboljšave so dolgotrajne in ostanejo trajne.

Katere gibe je mogoče trenirati s sistemom recoveriX?

RecoveriX omogoča mišično stimulacijo leve in desne roke za izvajanje dorzalne fleksije ter levega ali desnega stopala. S tem se izboljšajo funkcije spodnjih in zgornjih okončin.

Ali obstajajo dokazi o učinkovitosti terapije recoveriX?

Da, obstaja! Učinkovitost recoveriX je bila prikazana v skupinski študiji 52 bolnikov. 51 bolnikov, ki so končali zdravljenje, je pokazalo zelo pomembno izboljšanje motorične funkcije zgornjih okončin in spastičnosti. Poleg tega, ko pacienti trenirajo z recoveriX za spodnje okončine, kažejo pomembne izboljšave v hoji in hitrosti hoje, ravnotežju in koordinaciji med hojo ter obsegu gibanja gležnja.

Še pomembneje, med postopkom certificiranja medicinskih izdelkov je bil recoveriX primerjan s številnimi neodvisnimi študijami in kontrolnimi skupinami. Kot medicinski izdelek mora priglašeni organ vsako leto posodobiti učinkovitost zdravila recoveriX, da se prepriča, ali je učinkovito in varno za bolnike.

 

Preberite več