Fizioterapija in delovna terapija

Fizioterapija

Da bi se vse metode in tehnike izvajale pod najkvalitetnejšim nadzorom, smo v Termah Dobrna zbrali vrhunske kvalificirane fizioterapevte, ki jih odlikujejo strokovno znanje in individualni pristop. S pomočjo najsodobnejših manualnih metod, tehnik in naprav, poskrbijo za hitro, uspešno in dolgotrajno rešitev vaših težav.


Fizioterapija je rehabilitacijski program, v okviru katerega se izvajajo metode in tehnike, ki so usmerjene v zdravljenje obolenj in poškodb. Obnavlja, zdravi in ohranja na področjih lokomotornega aparata, mišično-skeletnega sistema ter degenerativnih in kroničnih obolenj, s ciljem vzpostavljanja in obnovitve optimalnih gibalnih funkcij oziroma izboljšanja kvalitete življenja.

Kinezoterapija

Kot primarno funkcijo zdravljenja uporablja gib oz. gibanje, kot osnovno sredstvo v prizadevanju za izboljšanje zdravja ali popolno ozdravitev bolezenskega stanja.
Pod strokovnim nadzorom specializiranih fizioterapevtov se izvajajo različne vaje in terapije, ki so usmerjene v izboljšanje mišične moči in gibalnih spretnosti. Glede na terapijo se fizioterapevti aktivno ali pasivno vključujejo v vaje, ki se izvajajo.

•    Individualne terapevtske vaje,
•    Terapevtske vaje v skupini,
•    Razgibavanje v naravi,
•    Razgibavanje na dinamičnih opornicah,
•    Šola stoje in hoje,
•    Dihalne vaje,
•    Meritve gibljivosti,
•    Mišični status,
•    Globinsko sproščanje.

Muligamova terapija

Je koncept mobilizacije sklepov, kjer terapevt s pritiskom na sklepni površini vzpostavi v sklepu normalno drsenje.
 

Metoda mulligan

Zaradi izredno hitre učinkovitosti preseneča, saj lahko bolečina, ki je trajala nekaj tednov, mesecev ali celo let, v trenutku popusti ali se zmanjša.

Mobilizacija sklepov

Temelji na ročni spretnosti naravnavanja mišično-kostnega sistema, zaradi česa odpravlja motnje in porušeno ravnovesje sklepa in obsklepnih struktur.

Manualna terapija miofascialnih prožnih točk (MPT)

MPT so najpogostejši vzrok mišične bolečine. Z manualno tehniko izjemno hitro odpravljamo bolečino v kostno-mišičnem sistemu.

Kinesiotape trakovi

Je revolucionarna protibolečinska terapija, ki vpliva na nevrološki in cirkulacijski sistem vsakega posameznika. S posebnim nanosom trakov dosežemo stimulacijski učinek na mišice, limfni in nervni sistem, kot tudi energijski pretok po meridianih.

PNF (koncept proprioceptivne nevromuskularne facilitacije)

Je koncept obravnave, ki z izkoriščanjem proprio in eksteroreceptorjev telesa olajša naraven odgovor živčno-mišičnega sistema, s tem izboljšuje bolnikov gibalni vzorec, ki je zaradi bolezni ali poškodbe okvarjen oziroma oviran.

Manualna terapija

Terapevtske masaže temeljijo na manualni medicini, ki z najnovejšimi metodami in spoznanji preko dotika zdravijo in odpravljajo bolečino. Z njimi lahko v določenih primerih dosežemo večje in boljše učinke kot z najsodobnejšimi medicinskimi aparati.
 

Terapevtska limfna drenaža

Je nežna zvrst drenaže, s katero odpravljamo otekline, pospešimo celjenje ran in ublažimo bolečine.

 Celostna obravnava limfedemov

Limfedem je bolezensko stanje, ko gre za otekanje mehkih tkiv okončin z beljakovinsko bogato medcelično tekočino, ki je posledica neustrezne funkcije limfnega sistema.

Zato imamo v Termah Dobrna vrhunsko izobražen kader, zdravnico s fizioterapevti, ki imajo prav posebne certifikate za izvajanje celostne obravnave limfedema po dr. Voddru. Takšno zdravljenje je lahko težko, dolgoročno oz. doživljensko. In prav zato vam ponujamo najboljše metode ter programe, da se čim prej vrnete v svoje normalno življenje pred boleznijo.

Vzroki za nastanek tega bolezenjskega stanja so lahko:
•    Primarni limfedem oz. prirojeni (okvare zaklopk, premalo ali poškodbe limfnih žil ter bezgavk,...)
•    Sekundarni limfedem (kot posledica operacij, odstranitev bezgavk, obsevanj, obsežnejših poškodb,...), ki lahko zaradi nezdravljenja ali napačnega zdravljenja privedejo do resnih zapletov in nepopravljivih stanj
Zlati standard zdravljenja limfedema ostaja celostna obravnava limfedema, ki je se sestavljena iz 2 faz. V prvi fazi je cilj doseči čim manjše otekanje, druga faza pa je namenjena vzdrževanju in izboljšanju situacije.
•    Prva faza traja od 2-5 tednov, lahko pa tudi dlje, odvisno od stadija bolezni. Terapija se izvaja 1-2 x dnevno, 5 dni v tednu, v Termah Dobrna pod strokovnim nadzorom.
•    Druga faza se nadaljuje nedoločen čas, z izjemo v kolikor je možno obolenje vrniti v stadij 0. Izvaja se 1-3x tedensko. Če pride do ponovnega poslabšanja stanja pa je potrebno ponovno intenzivno stacionarno zdravljenje.

Celostna obravnava limfedema (metoda po dr. Voddru) je sestavljena iz 4 elementov: ročne limfne drenaže, kompresijske terapije, vaj v kompresiji in nege kože.

  • Metoda po dr. Voddru          
  • Limfna drenaža           
  • Kompresijsko povijanje

Refleksna masaža stopal

Masaža refleksnih točk, ki stimulirajo delovanje notranjih organov in celotnega telesa.

Podvodna polovična masaža

Masaža, ki z delovanjem termalne vode pod pritiskom sprošča mehka tkiva.

Specialne obravnave

Terapevtska obravnava brazgotin

Terapevtska obravnava brazgotin je obravnava brazgotin, ki nastanejo kot posledica raznovrstnih poškodb, opeklin, pooperativnih posegov in poškodb.

V Dobrna Medical želimo ponuditi našim pacientom in pacientkam možnosti najkvalitetnejših obravnav. V ta namen smo strokovno usposobili diplomirane delovne terapevte za izvajanje terapevtske obravnave brazgotin.

Storitev velikokrat kombiniramo z lasersko terapijo, ki celjenje ran še pospeši, obenem pa v okviru terapevtske obravnave brazgotin veliko časa posvečamo tudi edukaciji uporabnikov, saj je različne postopke potrebno izvesti velikokrat preko dneva tudi v domačem okolju, obenem pa upoštevati tudi določena navodila, ki bodo zagotovila ustrezno spremljajočo terapijo, ki nas bo popeljala do želenega končnega uspeha

Cilj terapevtske obravnave brazgotin je zmanjšati preobčutljivost, mehčanje brazgotin, zmanjševanje bolečine, izboljšanje estetskega videza in preprečevanje oz. zmanjšanje kontraktur.
Brazgotine ob nastanku nimajo več enakih značilnosti v zgradbi, kot naša koža, ampak je sestavljena iz vezivnih celic in vlaken, katera so prekrita s kolagenom in prepletena v različnih smereh. Najslabši izgled brazgotine je med prvim in šestim mesecem po poškodbi. To obdobje je najbolj primerno za učinkovito in hitro obravnavo brazgotin, ko lahko dosežemo najboljše rezultate. Ne glede na to kje se nahaja, lahko ljudem povzroča različne fizične in psihološke tegobe.

Kozervativno zdravljenje urinske inkontinence

Pri preprečevanju in/ali zdravljenju urinske inkontinence se v zadnjem času vse bolj uveljavlja vloga fizioterapije in priporočilo, da naj bodo fizioterapevtske metode pri terapiji vedno prva izbira. Obstaja več načinov zdravljenja tovrstnih težav, vendar niso vsi enako primerni ter enako učinkoviti pri vseh bolnicah. Vedeti pa moramo, da kasneje, ko pričnemo z zdravljenjem, daljša in napornejša je rehabilitacija.
Ženske velikokrat tožijo nad neuspešnostjo preteklih zdravljenj urinske inkontinence, ki pa jo v večini pripisujemo nepravilni vadbi, slabi kontroli vadbe in pomanjkljivim navodilom, ki so pogosto tudi samo v pisnih oblikah, s katerimi si ženske lahko storijo celo več škode ter stanje še poslabšajo.

Tako v Termah Dobrna, v izogib predhodno naštetim nepravilnostim, pristopamo k problematiki urinske inkontinence s celostno, zaokroženo in strokovno podprto rehabilitacijo. Seveda je prvi korak obisk specialista za inkontinenco, bodisi urologa, uroginekologa ali ginekologa. V kolikor predhodno niste bili pregledani pri omenjenih specialistih in bi želeli strokovno mnenje tovrstnega strokovnjaka, sta vam na voljo naša spec. ginekologije, s katerima se lahko posvetujete in skupaj opredelite pomembnosti, ki so ključne za nadaljnjo rehabilitacijo. Sledi individualen temeljit pogovor ter fizikalni pregled pri strokovno usposobljeni fizioterapevtki, pri čemer bodo podane glavne smernice obravnave zdravljenja. V okviru pridobljenih podatkov in vaših želja ter vašega načina življenja, bomo določili individualen program, v katerem bodo zajete najnovejše terapevtske tehnike in metode zdravljenja vaših težav.

ZAKAJ PRIHAJA DO URINSKE INKONTINENCE?

•    Delovanje sečnega mehurja
Ledvice nenehno proizvajajo seč, ki teče po sečevodih in se zbira v sečnem mehurju. Spodnji del sečnega mehurja obkroža mišica zapiralka, imenovana sfinkter, katera je skrčena in tako preprečuje iztekanje seča. Mišicam zapiralkam so v pomoč mišice medeničnega dna, ki podpirajo mehur, črevo ter pri ženskah tudi maternico in nožnico ter tako še dodatno pomagajo zapirati sečnico. Ko je sečni mehur poln, živci v njem pošljejo možganom signal, ki vas opozori, da je potrebno iti na stranišče in mehur izprazniti. To povzroči, da se mišica zapiralka sečnice sprosti in odpre izhod sečnega mehurja, istočasno pa se mišice v steni mehurja skrčijo in potisnejo seč v sečnico. Če navedena sporočila niso usklajena ali če mišice ne delujejo pravilno oziroma je njihova funkcija motena, lahko prihaja do urinske inkontinence.
 
•    Izguba nadzora nad sečnim mehurjem
Kadar mišice sečnega mehurja, mišice zapiralke ter mišice medeničnega dna ne delujejo pravilno, ker so bodisi prešibke bodisi prekomerno aktivne, se lahko pojavijo težave z nadzorom nad sečnim mehurjem. Težave se utegnejo pojaviti tudi ob motenih funkcijah živčnega sistema posledično zaradi poškodb ali določenih bolezni.
 

TIPI URINSKE INKONTINENCE

•    Urgentna urinska inkontinenca in prekomerno aktivni sečni mehur
Urgentno urinsko inkontinenco opredeljujemo kot nenadno nehoteno uhajanje urina, ki se pojavi po predhodni hudi potrebi po uriniranju (urgenci) brez posebnega razloga. Spremlja jo lahko prekomerno aktivni sečni mehur, kar opredeljujemo kot močno tiščanje na vodo z inkontinenco (uhajanjem urina) ali brez nje, povečana pogostnost mokrenja, ki je opredeljena več kot osemkrat dnevno ter prebujanje zaradi potrebe po mokrenju dva- ali večkrat na noč.

Težave urgentne urinske inkontinence se najpogosteje pojavljajo na poti proti stranišču, ob poslušanju iztekajoče vode ali ob delu z mrzlo vodo.
 
•    Stresna urinska inkontinenca
Stresno urinsko inkontinenco opredeljujemo kot nehoteno uhajanje urina pri kihanju, kašljanju, dvigovanju bremen, pri zelo hudi obliki celo ob spremembi položaja telesa ter pri drugih gibih, ki povečajo pritisk v trebušni votlini. Nastane zaradi oslabitve mišic medeničnega dna, ki dajejo oporo sečnemu mehurju ter mišic zapiralk, ki obdajajo sečnico. Pri ženskah je to najpogostejša oblika inkontinence in jo je moč uspešno lajšati in/ali zdraviti. Bistveno vlogo za nastanek stresne urinske inkontinence imajo spremembe v nosečnosti, število porodov, način vodenja porodov, težje fizično delo, kronična obolenja dihal ter spremenjeno hormonsko stanje v menopavzalnem obdobju.
 
•    Mešana urinska inkontinenca
Mešano urinsko inkontinenco opredeljujemo kot kombinacijo stresne in urgentne urinske inkontinence. Najpogosteje se pojavlja pri starejših ženskah.

Hidrokinzeoterapija

Hidroterapija postaja vse bolj uveljavljena fizioterapevtska metoda zdravljenja fizičnih poškodb in duševnih motenj. Voda spodbuja krvni obtok, sprošča mišice in psihično stanje, blaži bolečine in pomaga razstrupljati telo. S svojo sproščujočo toploto in silo vzgona predstavlja idealno varno okolje za lajšanje bolečin, zato je vodna telovadba zelo blag način za vzpostavljanje fizičnih sposobnosti.

Vse to pa s pridom izkoriščajo naši terapevti, da vam lahko zagotovijo optimalno in učinkovito zdravljenje s pomočjo termalne vode Term Dobrna. Ta s svojo bogato sestavo mineralov še dodatno nahrani telo in poveča izločanje odpadnih snovi iz telesa. Kar pripomore k hitrejšemu okrevanju, sprostitivi in zmanjšanju stresa.

Vaje v hubbardovi kadi

Prilagojena kad za bolnike, ki ne morejo v bazen. Omogoča bistveno večji obseg giba.

Asistirane vaje v vodi

Aparaturne fizikalne terapije

Je uporaba različnih oblik fizične energije, ki jo uspešno izkoriščamo kot fizioterapevtsko metodo lajšanja bolečin ob bolezenjskih stanjih in po poškodbah ter njihovih posledic. S temi terapijami se stimulira prizadeto mesto, s pomočjo različne fizične energije pomaga k hitrejši regeneraciji in okrepitvi mišičevja in izboljša cirkulacijo tkiv.

Pri nekaterih terapijah se pod strokovnim nadzorom terapevta, lahko kot dopolnilo dodajajo različna zdravila. Saj se s pomočjo različnih aparatur njihove učinkovine popolnoma razvijejo in tako uspešnejše delujejo na prizadeto mesto.

Elektroterapija

S pomočjo električnega toka nizkih jakosti, ki ga preko elektrod apliciramo na področje bolečega predela in pomaga predvsem za lokalno zmanjševanje bolečine. Ta metoda se uporablja predvsem v obdobju okrevanja po operaciji, ko zaradi bolečin in otekline pacient med vadbo še ni sposoben sam pravilno aktivirati in uporabljati mišic. Primerne pa so tudi v kasnejšem obdobju, za učinkovitejšo rehabilitacijo ali dopolnilno metodo ob vadbah, predvsem pri športnikih, ker pospeši krepitev mišic in pridobivanje mišične mase. Uporabljamo več oblik električnih tokov: ddt, ift, tens, ur,..

Elektrostimulacija

S pomočjo različnih električnih impulzov, trajanja in intenzivnosti, glede na vrsto poškodbe, izzove mišično kontrakcijo in tako poveča ali vzdržuje mišični tonus, s tem pa prepreči njegov upad, ter skrbi za obnavljanje poškodovanih živcev. Je nepogrešljiva terapija v sklopu rehabilitacije po zahtevnejših operacijah, predvsem na kolenu.

Faradizacija

Je terapija, ki preko nizkofrekvenčnih tokov stimulira in aktivira mišice in periferno živčevje. Na ta način po poškodbah ponovno povečamo ali vzdržujemo mišično maso in moč, ter skrbimo za obnavljanje živcev, ki so bili poškodovani. Terapevtska elektrostimulacija je lahko zelo selektivna in se osredotoči samo na prizadeto mišico ali skupino mišic.

Galvanizacija 

Je uporaba enosmernega toka za izboljšanje krvnega obtoka, zmanjševanje vnetij in izboljšanje lokalnega metabolizma tkiv, zmanjšuje bolečino in kratkoročno poveča mišični tonus.

Iontoforeza z zdravili 

Je terapija pri kateri preko elektrod stimulirajo prizadeto mesto, da se na tem področju poviša temperatura in poveča prekrvavitev, hkratno pa se še dodatno vtira dodana zdravila v podkožje.

Protibolečinska elektroterapija 

Z uporabo različnih električnih tokov zmanjšuje bolečino, povečuje prekrvavitev in sprošča mišice.

Inter X

Je sodoben pristop obravnave bolečine in funkcionalne prizadetosti pri pacientih, ki imajo težave z degenerativnimi in kalcinirajočimi spremembami v tetivno -mišičnem sistemu. InterX deluje na osnovi elektrostimulacije: s pomočjo dveh koncentričnih elektrod preko kožne površine stimulira živčni sistem, da se ta optimalno odzove na poškodbo, vnetje oziroma bolečino ter sproži organizmu lastne procese zdravljenja prizadetega tkiva. Pri tem se impulz nenehno dinamično spreminja, glede na to, kako se spreminjajo fiziološke lastnosti kože.  Uporabljamo ga pri akutnih in kroničnih bolečinah, fibromialgiji. športnih poškodbah, zvinih, glavobolih...

Biospectrum tehnologija - BST

Temelji na spoznanju, da se človeška celica odziva na zunanji signal, ki je frekvenčno enak lastni frekvenci zdrave človeške celice. Biofizikalni odziv povzroči bioresonančni efekt v telesu in posledično različne procese v telesu. Le ti omogočajo telesu procese uravnavanja in notranje harmonizacije. Frekvence tega valovanja in frekvence, ki jih oddajajo celice našega telesa, so enake in zato stopijo v bioresonanco in izzovejo proces samozdravljenja našega organizma. BST intenzivno aktivira biokemične procese v organizmu. S svojim globinskim elektromagnetnim delovanjem znanstveno potrjeno uravnava metabolizem vsake naše celice. To pomeni, da našemu organizmu na najbolj naraven način omogoči ponovno vzpostavitev njegovega biološko zdravega ravnotežja.

Udarni valovi ali ESWT (extracorporeal shock wave therapy)

Terapija z udarnimi globinskimi valovi (ESWT) je sodoben pristop obravnave bolečine in funkcionalne prizadetosti pri pacientih, ki imajo težave z degenerativnimi in kalcinirajočimi spremembami v tetivno - mišičnem sistemu. ESWT je dokazano učinkovita pri diagnozah in stanjih, kot so: plantarni fascitis, trn v peti, kronične bolečine in zadebelitve ahilove tetive in kalcinacije v ramenskem obroču. Terapija z ESWT traja približno od 15 do 20 minut. Navadno uporabljamo terapijo s frekvenco 10 do 20 Hz, z eno terapijo pa v telo vnesemo od 2000 do 4000 udarnih valov. Jakost valov prilagajamo posamezniku glede na njegov prag bolečine. Od posameznika in območja, ki ga zdravimo, pa sta odvisna število in jakost valov. Pri večini bolnikov z ustrezno izbranimi bolezenskimi stanji zadošča ponovitev 3-5 terapij z enotedenskim premorom.

Mehanoterapija

Mehanoterapija je najstarejša fizioterapevtska metoda lajšanja bolečin z različnimi ročnimi in aparaturnimi metodami, ki temeljijo na pritisku, glajenju in nategu za preprečevanje bolečin, izboljšanje pretoka in presnovo celic. Primerna je za vsa bolezenjska stanja in preventivo predvsem pri športnikih.

Po strokovnem in individualnem posvetu pri naših specialistih, vam ti nato svetujejo terapijo, ki bo dosegla najboljši učinek in prinesla hitro rešitev vaših težav.

Hipobarična terapija 

Je terapija, ki s podtlakom vpliva na mikrocirkulacijo in masira površino telesa ali okončin. Uporabljamo jo pri zdravljenju športnih poškodb in oteklin različnega izvora, motenj cirkulacije, je podpora pri hujšanju in pri obravnavanju celulita.

Vratna in ledvena trakcija 

Je metoda raztezanja vratne in ledvene hrbtenice. Njen namen je z mehansko ustvarjenimi silami raztegniti hrbtenico do te mere, da ima pacient občutek olajšanja.

Magnetna terapija

Magnetna terapija uporablja nizke frekvence magnetnega polja (elektromagnetna energija), ki vpliva na celično membrano s povečanjem prepustnosti. To pospeši celično presnovo in poveča izkoristek kisika in hranilnih snovi, s tem pa prav tako stimulira naravno telesno zaščito. Vse to pa deluje protivnetno in zmanjšuje otekanje ter pospeši regeneracijo kostne mase in obolelega tkiva.

Tako zdravljenje je priporočljivo pri travmatoloških, ortopedskih in revmatskih stanjih, po različnih operacijah, pri perifernih motnjah cirkulacije, boleznih živčevja, dihal, prebavnega sistema, pri psihosomatskih motnjah in geriatričnih težavah. Uporablja se tako za zdravljenje kot tudi za preprečevanje bolezenskih stanj.

Fototerapija

Fototerapija sodi med sodobne metode zdravljenja. Gre za uravnavanje celičnih procesov s pomočjo svetlobe vidnega rdečega spektra in svetlobe blizu infrardečega spektra, ki ga lahko oddajajo določene LED – diode. Priporočamo jo predvsem pri poškodbah mehkih tkiv (izvini, izpahi, udarnine), revmatoidnem artritisu, degenerativnih obolenjih sklepov, za boljše celjenje pri zlomih kosti, pri zapletih diabetične bolezni (diabetična polinevropatija), za zmanjšanje bolečin v sklepih in hrbtenici, rehabilitaciji po možganski kapi, uravnavanju delovanja imunskega sistema in za izboljšanje mikrocirkulacije v tkivih.

 

Laserska terapija

Je terapija kjer je valovna dolžina svetlobe nastavljena na ozek del svetlobnega spektra (samo ena vrsta barve) tako da neprestano ali v pulzu nosi več energije in se uporablja pri vnetjih in kroničnih bolečinah, za zmanjševanje oteklin ali limfnem zastoju, saj deluje biostimulativno na celice.

Svetlobna terapija bioptron

Je linearna polarizirana, rumena svetloba. Je popolnoma varna svetloba iz vidnih žarkov in infra rdečih žarkov, ki delujejo 1-2 centimetra pod površino kože. Svetloba spodbuja regeneracijo našega telesa in pospešuje celjenje ran.

Zdravilni učinki bioptrona: aktivira celične funkcije, vzpodbuja proces regeneracije, krepi imunski sistem, pospeši procese celične presnove, vzpodbuja zdravljenje celotnega organizma

Biotron uporabljamo za naslednja obolenja: Celjenje ran (po poškodbah, po operacijah, opeklinah, preležaninah, razjedah na nogah), v športni medicini, revmatologiji, fizioterapiji, za kožna obolenja in težave s kožo, bolezni novorojenčkov in otrok ter za sezonske razpoloženjske motnje

Termoterapija

Termoterapija je fizioterapevtsko zdravljenje s pomočjo termičnih učinkov različnih bolezenjskih stanj ali poškodb. Uporablja različne postopke za dovajanje toplote na prizadeta mesta ali za odvajanje toplote iz prizadetih mest (krioterapija). S tem se izboljša gibljivost mišic in sklepov, blaži bolečine in lajša mišične krče.

Ultrazvok

Je terapija, ki s pomočjo ultrazvočnega valovanja ter njegovega mehaničnega in termičnega učinka na tkiva, uspešno odpravlja bolečino tudi v globoko ležečem živčno mišičnem sistemu in ne samo na površini. Pri utrazvočni terapiji izkoriščamo visoke frekvence, ki delujejo na tkivo kot mehanska mikromasaža. Zaradi premikanja celične in medcelične tekočine, pripomore pri odplavljanju metabolnih produktov ter zviša viskoznost tkiv in tekočin, s čimer omogoča hitrejšo izmenjavo snovi v tkivih.

Terapije, ki jih nudimo:

Sonofreza 

Je transdermalna tehnika vnašanja učinkovin (protivnetnih zdravil, anestetikov, kontrairitantov) skozi nepoškodovano kožo s pomočjo ultrazvoka. Odlična terapija v kombinaciji z geli s posebnimi učinki, ki jih pacientu ponudimo v naših termah.

Biospectrum - BST

Biospectrum - BST - temelji na spoznanju, da se človeška celica odziva na zunanji signal, ki je frekvenčno enak lastni frekvenci zdrave človeške celice. S svojim globinskim elektromagnetnim delovanjem znanstveno potrjeno uravnava metabolizem vsake naše celice. To pomeni, da našemu organizmu na najbolj naraven način omogoči ponovno vzpostavitev njegovega biološko zdravega ravnotežja.

Parafin

Je toplotna obloga na osnovi parafina.

Termopak

Je toplotna obloga iz posebnega gela.

Površinsko ogrevanje z grelno blazino

Krioterapija hilotherm 

Je hlajenje obolelih mest s pomočjo aparature, ki konstantno vzdržuje temperaturo hladilnih oblog.
 

Balneoterapija

Balneologija je veda, ki proučuje načine zdravljenja z naravnimi zdravilnimi sredstvi. Gre za eno najstarejših medicinskih znanj, ki za zdravljenje uporablja naravne zdravilne vrelce na izviru in obloge iz zdravilnega blata.
Balneoterapija je zdravljenje s termalno vodo in peloidi, ki blaži bolečine in bolezenska stanja ter krepi obrambno sposobnost organizma. Vsi ti naravni faktorji se neposredno nahajajo v Termah Dobrna, kar daje posebno prednost za njihovo uporabo v terapijah, saj jih pridobivamo pod nadzorovanimi pogoji v neokrnjeni naravi.

Priporočamo jo bolnikom z najrazličnejšimi težavami in bolečinami. Najpogosteje tovrstno terapijo svetujemo pacientom, ki imajo bolezenske težave z gibalnim sistemom, boleznih živčnega sistema, boleznih prebavnega sistema in pri endokrinoloških boleznih. Balneoterapijo svetujejo v zdravstvu tudi pri rakavih bolnikih in pri boleznih pljuč. Kaže se kot izjemno učinkovita in naravna metoda, ki lajša prenekatero bolezensko stanje in tegobo. Za tovrstno terapijo se zato danes odloča vedno več ljudi.

Naravni faktorji, ki se jih poslužujemo v Termah Dobrna so:
•    termalna voda
•    fango
•    šota

Zdravljenje z balneoterpijo vsebuje

Kopeli 
Imajo na organizem termalni, mehanični in kemični učinek. Ti pa učinkujejo lokalno na presnovo celic, poveča se pretok krvi. Zmanjša se viskoznost telesnih tekočin, občutek za bolečino, sprosti mišice, poveča raztegljivost kolagenskih vlaken, deluje protivnetno in stimulira imunski sistem. 

Dolgoročno delovanje ni samo seštevek posameznih učinkov, ampak vpliva tudi na splošno dobro počutje, boljšo odpornost, izboljšan somatski in fizični status.
•    Termalna kopel
•    Termalna fango kopel
•    Termalna močvirna kopel
•    Biserna kopel
•    Zeliščna kopel

Galvanske kopeli 
Imajo dodan zelo šibak električni tok v vodi, ki blagodejno vpliva na povečanje sprostitev mišic.
•    Dvocelična galvanska kopel
•    Štiricelična galvanska kopel
•    Štanger galvanska kopel

Obloge 
Odpravljajo bolečino, utrujenost in stres, hkrati pa telo razstrupijo, očistijo in poživijo. Saj pospešijo prekrvavitev tkiv in odplavljanje odpadnih snovi iz telesa in povečajo preskrbo s kisikom. Pri oblogah se poslužujemo naravnih peloidov, ki imajo zelo dobre termalne in kemične lastnosti, kar s pridom izkoriščamo pri različnih oblogah in kopelih.
•    Fango obloga
•    Močvirna obloga

Delovna terapija

Delovna terapija je zdravstvena in rehabilitacijska stroka, ki pomaga ljudem pri vključevanju vsakodnevnih opravil, pridobivanju, razvijanju in izboljšanju sposobnosti, ki so pomembne za samostojno obvladovanje vsakodnevnih življenskih aktivnosti.

Naši strokovnjaki delujejo s posamezniki ali v skupinah predvsem na izboljšanju kakovosti življenja, na zdravju in varnosti posameznika in lažjemu vključevanju ter obvladovanjem okolice. Ne glede na primankljaje in omejitve, se želijo približati čim bolj samostojnemu življenju vsakogar in ga obravnavajo celostno z upoštevanjem njegovih vrednot in okolja, v katerem živi in deluje. Pri tem pa jim dokazano pomaga naravna zdravilna klima, neokrnjena narava in naravni faktorji.

Naši delovni terapevti delujejo na več področjih:
•    Nevrologija
•    Ortopedija
•    Rehabilitacija roke
•    Rehabilitacija starostnikov

Individualna delovna terapija

Je sestavljena iz treninga senzomotoričnih sposobnosti, učenja dnevnih aktivnosti, treninga kognitivnih sposobnosti, svetovanja in treninga uporabe pripomočkov.

Skupinska delovna terapija


Je sestavljena iz individualnih terapvetskih vaj, skupinskih obravnav, funkcijskega usposabljanja preko glasbe, skupinskih obravnav kognitivnih motenj, globinskega sproščanja (dihalne vaje), sodelovanja s svojci.